donderdag 30 mei 2013

Wat is kamp C ?

Kamp c was vroeger een legerbasis de gebouwen die er stonden werden gesloopt maar de wegen zijn gebleven en zijn nog in hun oorspronkelijke staat.
Kamp C houdt zich vooral bezig met duurzaam bouwen.Duurzaam  bouwen is bouwen met respect voor het milieu en de mens. Bij duurzaam bouwen moet je rekening houden met ruimte, energie, water en materiaal.
In kamp c zelf houden ze natuurlijk ook rekening met duurzaam bouwen. Ze hebben een groendak, een groendak is een dak van mossen en vetplantjes het houdt  regenwater een tijdje vast en  in de zomer de houdt het de warmte buiten, zo blijft het binnen koel. Het is tegelijkertijd ook mooi.
In kamp C hebben ze ook een kleine waterzuiveringsinstallatie, die maakt van vuil water biologisch zuiver water. Dat water is vooral geschikt voor planten en dieren maar helemaal niet voor de mens, je kan er maar best geen slokje van nemen.De waterzuiveringsinstallatie in kamp C  heet een BIOROTOR  die bestaat uit 3 delen.


1: Voorbezinktank (bezinking zwevende deeltjes)
2: Hoofdtank (verteren bacteriën organisch materiaal)
3: Nabezingtank
 Dit is de biorotor.

Kamp C heeft een ook nog een vijver waarin het afkomstig water van het waterzuiveringssysteem  verder zuivert. Vooral riet zorgt hiervoor!
In kamp C staat ook een DEMOWONING CASANA dat is een gezinswonig volgens bio- ecologische principes. Dit toont dus aan dat een doorsnee gezin ook duurzaam kan bouwen .
Het huis is dan voor 90% biologisch afbreekbaar! Als isolatie wordt er gebruik gemaakt van papiercellulose en stro.
Het pleisterwerk bestaat dan weer uit leempleister en het dak uit kleine dakpannen.Warm water wordt geproduceerd dankzij een zonneboiler.

  
                   Dit is de DEMOWONING CASANA.

Vele mensen vragen zich af waarom we ons huis isoleren, wel het is zeer eenvoudig. Zo houden we de warmte in de winter binnen en in de zomer houden we de warmte dan weer buiten.

Natuurlijk isoleert niet elk materiaal even goed dat zie je hier degene die het best isoleert staat boven en de gene die het slechtst isoleer staat onderaan:

1) HOUT 
2)CELLENBETON
3)GEPERFOREERDE BAKSTEEN
4)SNELBOUWSTEEN
5)BETONSTEEN
 Dit zijn enkele isolatiematerialen.

Isolatie kan ook minder goed aangebracht zijn en kan je onderbroken isolatieschil zien dat noemt men een koedebrug.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:

1) raamkozijn
2) gaten tussen de isolatie
3) warmte gaat via vloeren weg

Ramen zijn zeer slecht geïsoleerd daarom is het aan het raam altijd fris.
Ze dienen om de koude, vocht buiten te houden en om licht en zonnewarmte binnen te houden/ laten.

In Kamp c staat ook een grote schuur waarin het erg koud is doordat de oude structuur van de schuur nog aanwezig is en dat het dak niet op de muren staat.Er is een kleine opening. Daardoor komt de frisse lucht (typisch voor belgië) naar binnen.
Daar straks  hebben we het al even over duurzaam bouwen gehad. Nu gaan we het hebben over duurzaam bouwen i.v.m. licht. Je kan best je licht op een natuurlijke manier binnenbrengen d.m.v. ramen, dakramen enz.
Je schaft best licht aan met een hoog rendement.
 Hier zie je de schuur met de typische oude structuur.

Ook een zonneboiler kan handig zijn. Een donkere glazen plaat die op het dak bevestigd is neemt het zonlicht op. Door middel van een buizen-systeem word koud water warm gemaakt doordat de warmte met dat buizen-systeem naar de boiler is geleid. Dat warme water kan dan gebruikt worden om je te douchen, te baden, koken, afwassen,....

Het is even een grote investering maar binnen vijf tot tien jaar verdien dat bedrag weer terug.`


Kort samengevat:

Kamp C houdt zich bezig met duurzaam bouwen en groene energie, dat kan je allemaal bewonderen in kamp C. Zeker doen dus !