woensdag 13 maart 2013

recyclen


RECYCLEREN




Recyclen is belangrijk voor het milieu.Hoe meer we recyclen hoe minder grondstoffen we uit de bodem moeten halen.En hoe minder elektrische apparaten er op de vuilnisbelt terechtkomen.Zo kunnen we ook vuilins verbranden meer uitsluiten.En dat zorgt er ook voor dat we ervoor zorgen dat het milieu minder vervuilt wordt.

ENKELE SYMBOLEN
recycling, logo, symbool, tekenen, recycleren

Dit symbool wil zeggen dat het product waar dit symbool opstaat   gerecycleerd kan worden.                   









Dit betekent dat je de verpakking niet in de vrije natuur of op de openbare mag laten rondslingeren, maar dat het in een vuilnisbakthuishoort



Het Groene Punt logo betekent dat het bedrijf dat het product op de markt brengt, heel het systeem van selectieve inzameling en recyclage mee financiert. Het bedrijf is lid van FOST Plus en mag daarom het ‘groene punt’ op de verpakking plaatsen.




                  Ben je door dit beetje informatie geïnteresseerd geraakt in recyclen.Surf dan zeker naar           www.beeldbank.be onder het trefwoord recyclen
                

dinsdag 12 maart 2013

Isvag

Isvag


Op 8 februari hebben wij een bezoekje gebracht aan isvag.
Daar hebben ze ons veel vertelt over hoe zij zonder het milieu te vervuilen restafval verbranden.

Als de vuilkar aankomt bij isvag komt hij als eerste terecht op een weegbrug.Daar wordt hij gewogen.Het wegen gebeurt opnieuw wanneer de legen vrachtwagen wegrijdt.
Zo weten ze het exacte gewicht restafval.Al het restafval komt samen in een opslagbunker daar wordt per dag zo een 600 ton afval gelost.



Een grote grijpkraan  mengt het afval door elkaar zodat makkelijke en moeilijke brandbare bestanddelen goed door elkaar zitten.


Na deze fase wordt het afval klaar gemaakt om het te verbranden.Dit gebeurt bij een temperatuur van circa 950°C en duurt ongeveer 3 kwartier.De as komt na de verbranding terecht op een bandmagneet. Deze magneet haalt de ijzerdeeltjes uit de assen.


Dit is een foto van de band magneet:

Zuiveren:
De eerste stap in het zuiveringsproces is de elektrofilter.Elektrofilters zijn grote blinkende dozen die naast de schouw staan.Hierin wordt 99% van alle stofdeeltjes uit de afgekoelde rookgassen gevangen.Wat nadien overblijft is vliegas, dat wordt via een transport systeem afgevoerd wordt naar een opslagsilo.

Hierna volgt de halfnatte wassing.Hier worden de rookgassen gewassen in de 'halfnatte wassing'.In een grote reactietank wordt kalkmelk verneveld waardoor de rookgassen verder worden afgekoeld tot ongeveer 170°C.Schadelijke stoffen worden verwijderd.


Mouwenfilter.In de mouwen filter worden de rookgassen onderaan ingevoerd en als ze er bovenaan weer uitkomen zijn ze gezuiverd van dioxines, furanen en zware metalen.Het overgebleven stof wordt opgevangen en in een silo opgeslagen.

onderkant mouwenfilter                  bovenkant mouwenfilter

Natte wassing.In gigantische wastorens worden de rookgassen besproeid met water.Daardoor koelen ze verder af tot zo'n 65°C en ze worden ook nog eens extra gezuiverd.Het water dat we hiervoor gebruiken halen we uit het nabijgelegen waterzuiveringsstation. Al het het water dat gebruikt is wordt door ISVAG zelf opnieuw gezuiverd zo komt geen druppel afvalwater in de riolering.
 

Nadat de rookgassen een langen weg hebben afgelegd voldoen ze aan de meest strikte normen en kunnen ze de schouw uit.De witte pluim die je uit de schouw ziet komen wordt eigenlijk gevormd door allemaal kleine druppels waterdamp.